Fantastisk fastost fra Haute-Savoie med lange tradisjoner
Tomme Abondance, ofte bare kalt Abondance, er en halvfast klassisk fransk fjellost som produseres i dalen Abondance i Haute Savoie, i regionen Auvergne-Rhône-Alpes nær grensen mellom Frankrike og Sveits. Osten lages på upasteurisert kumelk fra rasene Abondance, Tarine og Montbeliard. Den fikk AOC-betegnelse i 1990. AOC opprinnelsmerking kom i stand for å forsikre oss om at produkter med lang historie og sterk terroir-tilhørighet bevarer sin tilhørighet og unikhet. Det betyr at en produsent ikke kan kalle osten sin for Abondance med mindre den er produsert i henhold til tradisjonelle metoder og spesifikasjoner og innenfor et bestemt område, likt som for AOC-viner fra Bordeaux, Bourgogne og Champagne.
Abondance ble opprinnelig laget av munker som holdt til på Abondance-klosteret i 12. århundre. På sent 1300-tall var munkene offisiell leverandør av ost til pavene i Avignon. Denne rike, elfenbenshvite osten lages i støler på fjellet av upasteurisert melk fra både morgenmelkingen og kveldsmelkingen dagen før. Melken varmes så opp i kobberkar til 32 grader C for å varme ostemassen slik at den formes uten å kokes. Deretter blir ostemassen kuttet, drenert, puttet i runde former og lagt under press en hel dag. Ostemassen blir så saltet for hånd og deretter modnet på treplanker av gran i spesialgrotter for ostemodning i seks måneder med en romtemperatur på 12 C og en fuktighetsprosent på 95%. Osten pensles med saltlake og snus under modningen. Tomme Abondance er en ost som egner seg godt på ostefatet eller som snacks, men er også en fantastisk ost å bruke i matlaging. Den er ofte brukt til for eksempel fondue og raclette.