Nyttig informasjon
Her deler vi noen stalltips om oppbevaring, behandling av ost, og hvordan man kan få mest mulig ut av holdbarhet og smak. Merk også at om du ser du på oster i nettbutikken viser vi alltid anbefalte produkter som passer sammen. Leter du etter gode kombinasjoner er det bare å se på seksjonen under produktet!
Â
OPPBEVARING AV OST
All ost bør oppbevares i kjøleskap, eller forvares i rom med tilnærmet lave temperaturer. For at osten din skal holde seg best mulig, er det viktig å huske på at det er ferskvare. Den bør helst spises innen to uker. Behold gjerne den opprinnelige forpakningen på osten, da den egner seg godt til å bevare osten. Skift gjerne innpakning omtrent én gang i uken, og pakk den da tett inn i plast eller ostepapir når den skal oppbevares i kjøleskapet.
Â
LAGRING
Ostens smak og karakter forsterkes jo lengre den lagres. Jo nærmere «best før»-datoen, desto bedre smaker osten i de aller fleste tilfeller. Bruk både luktesansen, smaken og synet! Noen oster kan avgi nesten overveldende mye lukt, men det betyr ikke at de har blitt dårlige- tvert i mot! Noen oster smaker mye mildere enn de lukter, og det er nettopp en kraftig lukt som kan indikere om osten er god og spisemoden.
KAN MAN FRYSE OST?
Vi anbefaler i utgangspunktet ikke å fryse ost, da det forringer konsistensen noe og stopper modningsprosessen hos osten. Hvis man allikevel fryser ned ost anbefaler vi at man spiser den så raskt som mulig etter den har tint. Fast ost kan også rives før den fryses og brukes til smelteost.
HVILKEN TEMPERATUR SKAL OSTEN HA NÃ…R MAN SPISER DEN?
Ost blir best når den serveres i tilnærmet romtemperatur. Ta gjerne osten ut av kjøleskapet noen timer før den skal spises, da frigjør den flere gode aromaer og konsistensen blir mer medgjørlig. La den gjerne ligge i forpakningen sin, sånn at osten bevarer formen og at den ikke tørker ut. Det er ikke farlig å legge osten tilbake i kjøleskapet etter den har stått ute i noen timer.
HVILKE OSTER PASSER SAMMEN?
Det er ofte bare fantasien som setter grenser for hva du kan sette fram på ostefatet, men det er allikevel noen tips som kan løfte opplevelsen:
- Ulike ostefamilier – Det er fint å representere ulike varianter på ostefatet. Mange foretrekker å begrense det til en sort per ostefamilie. Les mer om de ulike ostefamiliene under.
- Begrens antallet – Ofte er det ikke nødvendig å ha alt for mange oster samtidig, man kan heller kose seg med færre oster av god kvalitet! Da kan man lettere oppfatte særpreget til hver og en ost. Vi anbefaler gjerne 3-4 ulike oster med noe godt tilbehør.
- Beveg deg i omtrent samme styrkegrad – Noen liker milde myke oster og andre elsker kraftige modne oster som sparker godt fra seg, kan man kombinere disse? Fromagerie mener at det er lurest å velge oster som ligger noenlunde likt på skalaen, ellers står man i fare for at noen oster dominerer helt. Men fortvil ikke -de aller fleste ostefamiliene har mange ulike styrkegrader, så det er lett å sette sammen gode kombinasjoner!
- La ostene være i fokus – Det er kjempegodt med noe crispy og søtt sammen med ost. En god kjeks og en sødmefull marmelade harmonerer spesielt godt til ost. Men bruk beskjedne mengder sammen med osten, så ostene kan komme til sin fulle rett!
OSTEFAMILIENE
Man deler gjerne oster inn i 6-8 ulike ostefamilier, det kan variere noe. De vanligste inndelingene er:
Â
HVITSKIMMEL/HVITMUGGOST
Hvitskimmelost –croûte fleurie, er en ostefamilie som for det meste innbefatter brie og camembert. De har alle en overflate som er dekket av mugg, og ostene modnes utenfra og inn mot midten. Det finnes veldig mange varianter innen brie og camembert-familiene. Innen hvitskimmelkategorien finner du alt fra oster som Brillat Savarin og Brie de Meaux. På Fromagerie fører vi et utvalg av det vi mener er de beste innen hver familie, og blant hvitskimmelostene er det selvfølgelig noe for enhver smak.
BLÃ…MUGGOST/BLÃ…SKIMMEL
Blåmuggoster finnes i alle varianter, mild og kraftig , myk og fast og på forskjellig slags melk. Felles for de alle er at de inneholder blåskimmelkultur som Penicillium roqueforti. De mest kjente blåskimmelostene er Gorgonzola, Stilton og Roquefort. I Norge har blant annet Kraftkar fra Tingvollost blitt kjent, da den vant World Cheese Awards i 2016!
RØDKITTOST/KITTOST
Rødkittoster er en ostefamilie som fått sitt navn fra fargen på skorpen. Den rødlige fargen kommer av at osten vaskes med saltlake med jevne mellomrom under modning. Saltlaken kan inneholde forskjellige ting som krydder eller alkohol. Denne blandingen, som nesten alltid hemmeligholdes av produsenten, er med på å gi osten farge, aroma og smak. De mest kjente rødkittostene er Munster, Morbier og Epoisses. De har som regel en utpreget aroma og lukter som oftest kraftigere enn de smaker.
FERSKOST
Ferskoster, og så kalt fløteost eller kremost, lages på litt annen måte enn tradisjonell ost. Det tilsettes ingen løpe i ostemassen slik som annen ost, istedenfor tilsettes det melkesyrebakterier eller annen syrningskultur. Vi fører et lite utvalg av denne typen ost, som f.eks Ricotta, som brukes mye i baking og matlaging.
CHÈVRE
Chèvre betyr geit på fransk, men er også navnet på en stor ostefamilie bestående av hvite geitoster i forskjellige utgaver. Det finnes veldig mange varianter og vi har til enhver tid et stort utvalg chèvre i vår ostedisk. Vi elsker chèvre, og mener at industriell «chèvre» ikke når opp i denne fantastiske ostefamilien. I vår ostedisk vil du finne et bredt utvalg av chévre fermier (gårdsprodusert chèvre).
FASTOST
Under betegnelsen faste oster finner du alt fra Jarlsberg til Parmesan. Også dette er en svært stor og innholdsrik familie. På Fromagerie fører vi et bredt utvalg av faste oster; både norske og utenlandske, med forskjellige lagringsnivåer og laget på forskjellig melk. Vi har blant annet byens største utvalg av Parmesan med forskjellige lagringer og kuraser, ulike Gruyère-varianter, og de beste Comté-utgavene. Hos oss finner du også Manchego med forskjellig lagringer og også vellagret varianter av kjente og kjære norske oster! Vi kjøper kun hele ostehjul og lagrer ostene på våre modningsrom.