FRI FRAKT OVER 1500,- | LEVERING MED BRING | HENT I VÅR BUTIKK

Drikke til ost - hva passer best sammen?

Mange kommer til oss og spør om tips og råd i forbindelse med drikke til ost og annen mat – og synes det er vanskelig å vite hva man skal velge. Og det kan det være! Vin og annen drikke er krevende nok å lære seg å kjenne -desto mer utfordrende kan det være å finne riktige kombinasjoner når man vil løfte matopplevelsen til nye høyder.

Vi på Fromagerie ønsker først og fremst på at du skal kose deg med maten og drikken, og ikke fokusere for mye på hva som er «riktig og feil». Ofte er det overraskende mange kombinasjoner som fungerer godt, og det aller viktigste er å nyte mat og drikke i godt lag sammen. Likevel har vi noen tommelfingerregler som er greie å følge.

  1. Jo mer mer lagret ost – jo mer utviklet burde vinen være. Jo ferskere osten er, jo lettere og friskere viner kan man kombinere.
  2. Rødvin til ost – Mange er av den oppfatning at rødvin ikke passer til ost, og hovedargumentene er blant annet at saltet i osten forsterker garvestoffene i rødvin, og at salt ost krever friskere og mer sødmefulle viner. Men det finnes et bredt spekter rødviner som egner seg godt til mange oster. For eksempel er det oster som ofte passer svært godt sammen med rødvin fra samme område. Et eksempel er chèvre Charolais fra Bourgogne som gjerne kan drikkes med en fyldig rødvin fra samme region. Mye fast, lagret ost klarer fint å håndtere en ganske kraftig rødvin, som f.eks. lagret cheddar eller Parmesan. Så foretrekker man å drikke rødvin finnes det altså mange gode alternativer av ost man kan spise til!
  3. Region – Som nevnt ovenfor er det mange oster som passer svært godt sammen med drikke fra samme område. Rådfør deg når du handler -ofte er det enkle det beste!
  4. Blåmuggost – Oster fra denne ostefamilien passer som oftest best til sødmefulle hvitviner, dessertviner eller noen typer sherry/portvin. Blåmuggoster har ofte en utpreget mengde salt, og harmonerer derfor mye lettere med søt og fyldig vin av disse typene. Blåoster med lite saltmengde passer f.eks. godt sammen med en søtere Riesling-type.
  5. Øl til ost – Mange argumenterer faktisk med at øl er et tryggere valg enn vin i flere sammenhenger. Øl har ikke like mye syre som vin, og harmonerer ofte godt med alle de ulike nyansene i osten. Mikrobryggerier og håndverks-øl har fått seg en skikkelig oppsving de siste årene, og det er mengder av bra brygg å velge mellom hvis man ønsker å kombinere ost med øl! Samme regel kan brukes med øl – milde oster passer best med lyse og lette øltyper, mens kraftige lagrede oster passer best til kraftig øl. Mye øl har hint av frukt og bær – noe som passer veldig godt i kombinasjon med ost. Til de ulike typene ost anbefales alt fra lyst hveteøl til mørk stout – virkelig spennende kombinasjoner! 

Fromagerie har i samarbeid med Vinmonopolet vært med å utarbeide en guide om heter «Drikke til ost». Dette er en god veileder hvis man vil teste ut gode drikke-kombinasjoner til både velkjente og ukjente oster:

https://www.vinmonopolet.no/medias/sys_master/root/h18/h91/8836345135134/Drikke-til-ost-brosjyre.pdf

Vi ønsker deg et godt måltid!